kategórie článkov

utorok 12. júla 2016

Dale Carnegie

                     "Znovu a znovu robte to,
                                           čoho sa obávate...
                                                     to je ten najrýchlejší spôsob
ako prekonať strach."



Rok 1888 nám priniesol významného človeka, mysliteľa, spisovateľa a rečníka Dale Carnegie. Narodil sa 24.novembra 1888 v Maryville v štáte Missouri. Jeho príchod na svet bol do chudobnej rodiny - otec, James William Carnagey, bol farmár a matka, Amanda Elizabeth bola ženou v domácnosti. Kým bol Dale ešte malý, rodina sa presťahovala do Beltonu. Od malička Dale pracoval s otcom okolo hospodárstva a domu. Bol zvyknutý vstávať skoro ráno, aby obriadil statok. Podarilo sa mu získať vzdelanie na State Teacher´s College vo Warrensburg.


Prvá práca po škole bolo predávanie korešpodenčných kurzov pre farmárov. Neskôr prešiel ako obchodník do spoločnosti Armour & Company. V tejto spoločnosti ho čakalo úspešné obdobie, kedy sa vďaka svojmu obchodnému talentu stal manažérom predaja v South Omaha, v Nebraske. Po tom, ako sa jeho príjem vyšplhal na 500 $  ( dnešných 12 700 $ ) , prestal sa venovať predaju úplne a rozhodol sa splniť si svoj sen. Presťahoval sa do New Yorku, začal študoval na American Academy of Dramatic Arts. Po škole však nezožal veľkú slávu, hral len malé úlohy a tak zlomený, na dne a bez peňazí.

Čoskoro však dostal nápad, ktorý ho opäť vyniesol na vrchol. Presvedčil manažéra YMCA, aby investovali do jeho prednášok a 80% zisku pôjde pre spoločnosť YMCA. Na svojej prvej prednáške zistil, čo ľuďom chýba a to práve sebavedomie, sorávanie bohatých ľudí a základy komunikácie. Na základe svojho poznania začal písať knihy, prednášať a učiť bohatých ako sa stať úspešnými.

Počas prvej svetovej vojny bojoval v americkej armáde. Prvé manželstvo skončilo rozvodom v roku 1931 ako bezdetné. V roku 1944 sa druhýkrát oženil s Dorothy Price Vanderpool a z tohto manželstva mal jedinú dcéru, Donna Dale. Svoje meno si z Carnagey zmenil na Carnegie po vzore Andrewa Carnegieho.




Počas svojho života vydal niekoľko kníh a jeho tréning už absolvovalo viac ako 7 miliónov ľudí. Dodnes jeho spoločnosť Dale Carnegie Training® vyučuje vo viac ako 90 krajinách sveta. Jeho tréningy sú od roku 1912 neustále inovované a služby využívajú spoločnosti i jednotlivci. Dale Carnegie umrel 1.novembra 1955 vo veku 66 rokov. Jeho prínos veľmi presne zhrnuli v nekrológu washingtonského denníka: "Dale Carnegie nevyriešil nijakú záhadnú záhadu univerza. Viac ako ktokoľvek iný z jeho generácie však pomohol ľuďom naučiť sa, ako spolu vychádzať- a to často potrebujeme najviac zo všetkého."