kategórie článkov

streda 11. januára 2017

5 tipov ako zvýšiť produktivitu

Prokrastinácia je zabijakom úspechu a mnohokrát aj akejkoľvek kreatívnej práce. Dnes sme sa bližšie pozreli na 5 tipov ako ostať sústredný na vykonávanie cielenej činnosti.



1. Priprav sa už pred prácou

  • úlohy, ktoré musíš urobiť si prichystaj už večer pred prácou -  Budeš na svoje ciele lepšie pripravený a ráno nebudeš "zabíjať" čas premýšľaním nad jednotlivými krokmi denného plánu
  • ihneď po zobudení si zacvič - Ak si ráno zacvičíš aspoň 10 minút, počas dňa budeš produktívnejší a sústredenejší na prácu.

2.  Zorganizuj si svoje prestávky

  • malé prestávky v činnosti nakopnú tvoje myslenie - Využi metódu ( 10 min. práce + 2 min. prestávka ) x 5. Rozdeľ si hodinu na 5 častí po 12 minút a 12 minút na 10 minút práce a 2 minúty prestávky. Nemusíš počas prestávky opúšťať svoje miesto, či vrhnúť sa hneď na sociálne siete, stačí sa na chvíľu zamyslieť, ponaťahovať sa a znova pokračovať v práci
  • to -do list na prestávky - Aj prestávka by mala byť využitá naplno. Naplánuj si večer pred tým veci, ktoré chceš počas prestávok stihnúť, napr. navštíviť toaletu, prečítať zaujímavý článok, napísať mail, či odpovedať na sms správy

3. Zorganizuj si prácu

  • "zjedz toho slona" - Dokázal by si zjesť slona? No v celku asi nie, ale po častiach áno. Rozdeľ si preto aj svoje pracovné povinnosti do častí, ktoré ti zaberú max. 10 minút a práca sa ti bude zdať omnoho jednoduchšia
  • nastav si čas - Mnohí sa obávajú, že akonáhle si dajú na každú úlohu deadline, budú pod väčším stresom. Avšak deadline ti bude veľmi nápomocný pri plnení svojich cieľov - nedovolí ti toľko prokrastinovať.
  • napíš si to - do list - Deň pred prácou si napíš zoznam úloh, ktoré v daný deň musíš splniť a zaves si ho na viditeľné miesto pri práci. Takto budeš presne vedieť, koľko ťa toho v daný deň ešte čaká.

4.Pracuj mimo domu

  • nepracuj z postele - Práca z domu, alebo home office sa čoraz častejšie vyskytujú aj v našich slovníkoch. Takáto práca však vyžaduje veľké ciele, ktoré ťa ráno vytiahnu z postele. Pokiaľ nemáš pevnú vôľu, chodievaj pracovať radšej do kaviarne či do knižnice. 

5.Vytvor si príjemné prostredie

  • prerábaj - Raz do mesiaca si presuň pracovný stôl, zmeň výzdobu, či si priestor nejako oživ. V "novom" prostredí máme väčšiu tendenciu sa snažiť a máme väčšiu chuť do práce.
  • zákaz vstupu s mobilom - Na tvojom pracovnom stole by nemal byť mobilný telefón, pretože častokrát odvádza pozornosť od práce a pri dlhom telefonáte so svojou kamarátkou istotne neurobíš veľa práce.
  • červená a modrá - zakomponuj do svojho pracovného priestoru červenú a modrú farbu. S červenou sa budeš lepšie sústrediť na svoj deadline a modrá v tebe prebudí dávku kreativity.