kategórie článkov

nedeľa 5. februára 2017

Ako byť produktívnejší

Dnes sme si posvietili na otázku, ako byť produktívnejší. Každý z nás má iný spôsob ako byť produktívnym, no často je to na úkor kvality.

Prinášam 9 krokov ako byť produktívnejším podľa výskumov.

1. Nepracuj nadčas - Vedecké štúdie podľa portálu elearninginfographics.com dokazujú, že ak pracuješ 8 - 10 hodín denne 5 dní v týždni, tvoja produktivita stúpa. Naopak, ak pracuješ až 6 dní v týždni, tvoja produktivita klesá.  Spoločnosť, ktorá stavia na počte odpracovaných hodín miesto množstva vykonanej práce, má zlý prístup k práci. Štúdia taktiež upozorňuje na to, že dlhšie pracovné časy mávajú dopad na psychické zdravie zamestnanca, väčšinou sa prejavujúce ako depresia.

 2. Ukonči multitasking - Multitasking najprv vyzerá ako skvelá vec, najmä pri spoločnostiach, ktoré vyžadujú čoraz väčší výkon. V konečnom dôsledku však z výskumov vyplýva, že produktivita môže byť znížená až o 40% kvôli neustálemu prepínaniu medzi jednotlivými úlohami.


3. Pracuj pri prirodzenom svetle -  Neónky, žiarivky, žiarovky,... všetky vymoženosti nášho sveta prispievajú k tomu, aby sme mohli pracovať kedykoľvek a kdekoľvek. Avšak človek k zvýšeniu produktivity potrebuje prirodzené denné svetlo. Jeho pôsobením v noci lepšie spíme a keď sme oddýchnutí, sme produktívnejší.

4. Hovor NIE - Máš svoje povinnosti, svoju veľkú nevyriešenú hŕbu problémov a v tom príde kolegyňa, ktorá ťa požiada o vyriešenie svojho problému. A ty odkladáš všetky svoje veci a s radosťou riešiš jej pracovný problém. No tvoja práca sa tak kopí a ľudia časom začnú využívať tvoju dobrotu. Nauč sa hovoriť nie - bez toho, aby si mal pocit, že potrebuješ ostatným vysvetľovať svoje rozhodnutie.

5. Nebuď perfekcionista - Roky štúdií preukázalo súvislosť medzi perfekcionizmom a mnohými psychickými a fyzickými problémami. Podľa vedcov je to najskôr pre to, že perfekcionisti uprednostňujú dokonalosť pred sebou. V práci je perfekcionizmus tiež veľkým problémom, pretože perfekcionisti pre svoju potrebu dokonalosti nedokončujú úlohy dostatočne rýchlo a efektívne.

6. Urob si čas na premýšľanie - Pre zvýšenie efektivity v práci je potrebné vedieť nájsť si čas na seba a na premýšľanie nad jednotlivými úlohami. Rovnováha medzi prácou a súkromným životom zvyšuje produktivitu človeka.

7. Prechádzaj sa - Sedavé zamestnanie je čoraz obvyklejším pojmom v pracovnom prostredí. Celodenné sedenie však neničí len vašu motiváciu, ale taktiež vaše telo. Ideálne je, aby ste si aspoň 30 minút denne našli na prechádzku po čerstvom vzduchu. Prechádzka nielen pomôže vášmu telu, ale taktiež zvyšuje produktivitu.

8. Zdriemni si - Krátke zdriemnutie aktivuje opäť činnosť mozgu a tak obedný krátky spánok, či oddych pomôže zvýšeniu produktivity aj v poobedných hodinách. Veľké spoločnosti už túto potrebu pochopili, preto v mnohých spoločnostiach nájdete miestnosti, či miesta, ktoré sú určené pre oddych zamestnanca.

9. Nešprintuj - Mnohí z nás pracujú nad rámec svojich síl. Mnohokrát nevládzeme, no povzbudzujeme sa kávou, či energetickými nápojmi, len aby sme ešte túto úlohu dokončili. No pokiaľ nevládzeme, produktívni nie sme a preto toto vlastné presviedčanie je úplne zbytočné. Nešprintujte hneď na začiatku maratónu, budete unavení a práca pre vás bude náročná.


Text je inšpirovaný stránkou elearninginfographics.com, foto pexels.com