kategórie článkov

utorok 19. júla 2016

Osho

                                   "Hriech je,
                                                 keď sa neradujeme zo života."


Tak ako pokladáme Randy Gageho za kontroverzného autora, dnes sa povenujeme človeku, ktorého celý svet považuje za kontroverzného. A kým ho tisíce ľudí ospevujú, mnohí ho zatracujú. Po prečítaní sumarizácie jeho života som ostala aj ja na pochybách. No neprišla som súdiť, len napísať to, čo bolo. Názor si utvorte sami.



11.12.1931 sa narodil Rajneesh Chandra Mohan Jain v Kuchwede v Indii. Vychovávali ho starí rodičia do 7.rokov, kedy mu umrel dedko a on spoločne s babkou sa presťahovali k rodičom. Jeho starí rodičia ho dovtedy vychovávali v maximálnej slobode a aj po presťahovaní babka ostávala jeho spriaznenou dušou. Veľmi často sa uzatváral do seba a meditoval. Venovanie času a pozornosti len do duchovnej stránky svojho bytia zanechalo veľkú spúšť na jeho fyzickom zdraví.  Prvé vrcholné osvietenie podľa vlastných slov dosiahol v roku 1953, vo veku 21 rokov. V roku 1956 spromoval na Univerzite v Saugaru v oblasti filozofie. Po štúdiu na univerzite vyučuje ako profesor na vysokých školách a v šesťdesiatych rokoch minulého storočia začne šíriť svoje myšlienky po celej Indii. Tu sa však stretáva s veľkým odporom miestnych úradov.


Neskôr sa usadí v Bombaji, kde pravidelne vyučuje meditačnej technike a taktiež rozširuje svoje
myšlienky o očiste mysle cez dynamickú meditáciu. Čoraz viac ľudí podporuje jeho učenie a meditácii a tak postupne vzniká prvá sekta pod jeho vedením. Jedná sa o vstúpencov, ktorí sa snažia nájsť osvietenie bez toho, aby sa vzdali vonkajšieho sveta. Jeho zdravotný stav sa čoraz viac zhoršuje a na konci roku 1980 je už tak vážny, že Osho nie je schopný viesť svojich učencov a tak sa v roku 1981 rozhodne pre 3 ročné obdobie mlčania.



Jeho telo sa vtedy zotavuje po vážnom ochorení a lekári sa rozhodnú ho previesť do Spojených štátov, kde preňho jeho učenci zaistili ranč v oregonskej púšti. Osho žiada úrady o povolenie stáleho pobytu, jeho žiadosť je však zamietnutá. Jeho učenie očierňuje mnohé náboženstvá a on sám nesúhlasí s konzervatývnym spôsobom života. V roku 1984 po 3 a pol ročnom mlčaní, začne Osho znova prednášať pre malé skupinky vstúpencov. O rok neskôr ho opúšťajú 3 členovia z jeho sekty, medzi nimi aj osobná sekretárka a zároveň milenka a práve vďaka ich výpovediam vyjdú najavo praktiky z jeho sekty. Vláda Spojených štátov Osha zatkla, po dohovore od právnikov sa priznal k 2 z 34 obvinení a bol odsúdený na 10 rokov podmienečne a pokute 400 000 dolárov.


Po vyhostení ho odmietne prijať 21 krajín a tak sa vrátil späť do Indie, kde radikálne odsudzoval USA ako "monštrum", ktoré musí byť zastavené, skôr než privedie svet do zániku. V tomto období sa opäť začal zhoršovať jeho zdravotný stav ( častá nevoľnosť, pocit vyčerpania, nízka odolnosť voči infekciám ), čo pripisoval americkým úradom, že ho otrávili. Iné zdroje tvrdia, že tieto symptómy boli spôsobené vírusom HIV, cukrovkou a chronickým stresom. Rajneesh sa postupne vzdáva svojho mena a príjma meno Osho. 19.01.1990 Osho umiera, po smrti je spopolnený. Nikdy sa nestal autorom žiadnej knihy, jeho nasledovníci vydali jeho učenie, ktoré bolo prepísané z audionahrávok.